HET DRAAIT OM DUURZAAM

Bij DRAAIT draait het om mooie serviezen en vazen zo duurzaam mogelijk produceren. Op verschillende momenten in het werkproces maak ik bewuste keuzes voor het milieu.

Je ontkomt niet aan het gebruiken van water, energie en (soms schadelijke) grondstoffen voor glazuur. Op al deze vlakken probeer ik het proces zo duurzaam mogelijk te maken.

  • Water wat ik gebruik bij het draaien vermengt zich met klei, door dit mengsel te laten bezinken kan ik het water er afgieten en hergebruiken. Soms gebruik ik het water om er opnieuw er mee te draaien, soms om gedroogde klei weer bruikbaar te maken.
  • De klei die onder in deze bak zit stort ik op een gipsplaat om het op de juiste vochtigheid te krijgen en vermeng ik daarna met nieuwe klei. Door dit daarna goed door te kneden kan de klei gewoon weer gebruikt worden.
  • Alle resten glazuur gaan in een grote emmer waar ik na verloop van tijd een ‘restglazuur’ van maak. Deze wordt vaak donkerbruin maar is prima bruikbaar voor de binnenkant van bloempotten en vazen.
  • In de serie NATURE gebruik ik voor het glazuur alleen grondstoffen die ik zelf heb gedolven. Ik haal zand uit de rijn op 5 minuten fietsen van mijn huis, as uit een kampvuurtje, schelpen raap ik op het strand met mijn kinderen tijdens een strandwandeling. Soms voeg ik hier om een mooiere kleur te krijgen 2 a 3% koper aan toe. Dit kan ik helaas niet zelf delven maar soms moet je een compromis sluiten om toch een mooi eindresultaat te krijgen.
  • Al het verpakkingsmateriaal wordt zo veel mogelijk gerecycled.